Educatie pentru copii prin joaca, jocuri si jucarii

Despre Educatia STEM

Data: 21 Martie 2017

 

 

 Educatia STEM

 

Parinte fiind cu siguranta ai auzit despre acest concept la un moment dat. Vom vedea in randurile care urmeaza de unde provine acest concept si de ce il aducem si noi in prim plan. 

Cel mai important pentru noi este ca la sfarsitul acestui articol sa intelegi de ce/daca ii este util copilului tau acest tip de educatie

Tot ce doresc sa iti spun este ca nu are nicio legatura cu alte forme de educatie: Step by StepMontessori etc. Si, in acelasi timp, nu arunca cu noroi in acestea. 

Ideea principala este ca fiecare suntem unici in felul nostru, la fel sunt si copii nostri. Misiunea noastra ca si parinte este aceea de a-i observa personalitatea, inclinatiile, talentele si de a-l indruma spre ceea ce este pentru el. 

 

Cum descoperi ceea ce ii place copilului tau, am dezbatut in articolul Cum sa iti sustii copilul sa aleaga ceea ce isi doreste? - partea I

Revenim la subiectul de azi: Educatia STEM.

STEM sunt acronime ale cuvintelor din limba engleza:  Science, Tehnology, Engineering, Mathematics.

De unde a mai aparut si aceasta?

Stiinta, tehnologia, ingineria si matematica s-au studiat de cand lumea, noutatea consta in formarea acronimului STEM  si mai ales in revenirea interesului guvernelor lumii asupra acestui concept. A fost o perioada cand orientarea catre progilul uman (limbi straine, istorie, geografie etc) a crescut, iar pentru cel real(matematica, informatica etc) a scazut. 

Traind intr-o era a tehnologiei, nevoia cunostintelor in cele 4 domenii STEM a crescut. Astfel, dupa anul 2004 sustinerea acestor domenii a luat amploare, chiar administratia Obama a anuntat campania "Educate to Innovate" , care isi propunea sa motiveze si sa inspire studentii sa exceleze in subiectele STEM. 

 

De ce il promovam si noi?

Ar fi multe motive aici, insa cel mai importante doua sunt:

1. Nu se dezvolta in scoli

2. Romania duce lipsa de specialisti in aceste domenii

La o simpla aruncare cu vederea prin scolile romanesti si prin activitatile copiilor observam cum frecventa folosirii unui smartphone, laptop  sau  a unei tablete este din ce in ce mai crescuta. 
 

Insa, pentru ce sunt folositea acestea: jocuri, filmulete sau muzica pe youtube

Ei bine, scopul nostru aici se vede: in loc sa foloseasca aceste device-uri  ca pana acum, ele pot avea un rol educativ: sa ii invete ceva util pentru viitorul lor, le dezvolta logica, abilitatile de programare(code skill), isi extind orizonturile cu stiinte precum fizica, chimia, astronomia etc  si chiar imaginatia.

Dar unde sunt acele vremuri cand copii erau la joaca afara?

N-am uitat de acele vremuri si nici de interactiunea aceea. Unele jucarii sunt inteligente si concepute sa dezvolte, in acelasi timp, copil din punct de vedere fizic. Acestea au integrate jocuri de dans(miscare), de alergare, dexteritate(prinde jucaria), abilitatile de socializare(board game-uri) si unele chiar de educatie financiara (vom dezbate acest subiect in articolul Educatia financiara: esentiala pentru parinti si pentru copii).

 

Derivatii STEM

In putinii ani care au trecut de cand a luat amploare acest tip de educatie au aparut si cateva deviatii ale acestor acronime. 

Practic s-a mai introdus cate ceva, precum: 

- arta si avem STEAM

- robotica si avem: STREM sau STREAM

Noi am adauga si limba Engleza pe langa toate acestea, pentru ca practic ce ne-am face in era digitala fara engleza!?  

- si am avea eSTREAM

 

In locul concluziei

Intr-un final ce conteaza !?
Ce inclinatii are copilul tau, nu toti trebuie sa fie programatori, doctori, avocati, cantareti, actori sau fotomodel, nici animalele nu stiu toate sa zboare, dar se decursa de minune la alergat, inot sau tarat. 

 

De cele mai multe ori si noi, ca si adulti, facem doar ceea ce trebuie sa facem si uitam ceea ce suntem si ce particularitati avem fiecare; asta pentru ca la varste fragede nu am avut acces la atatea informatii, dar azi avem.

Poti sa iti faci o idee a jucariilor bazate pe educatia STEM, aici 

 

Tu ce viitor alegi pentru copilul tau?

Lasa-ne un raspuns sau cateva idei, mai jos, sa inspiram si pe ceilalti.

 

Spor la Edu(Ju)cat! 

Adaugă comentariu

Cod de securitate
  • Nici un comentariu pănă acum
Sus